Funkcja eco w c200

Moderatorzy: miluch, ktos92, perzu126, gigant87, zarys

JohnyKosiarka
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2013, o 20:05

Funkcja eco w c200

Post autor: JohnyKosiarka » 27 gru 2013, o 20:10

Witam
W moim mercedesie c200 w204 mam funkcję eco, jednak chyba nie jest ona aktywna. Kiedy zapalam auto, zapala się na około 3 sekundy zielona lampka na konsoli (ECO) na wyświetlaczu również pojawia się i po chwili gaśnie. Wydaje mi się, że jest ona wyłączona. Czy orientuje się ktoś jak można to włączyć lub sprawdzić? :)
Pozdrawiam
zarys
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 17 lis 2010, o 13:19
Lokalizacja: Bydgoszcz

w temacie

Post autor: zarys » 28 gru 2013, o 15:04

Z tego co mi wiadomo to po włączeniu silnika auto musi osiągnąć właściwą temperaturę i dopiero wówczas komp uaktualnia tę funkcję.[/i]
My dream-Black Princessa 2,2,170 KM,CDI, automat 7 bieg-Avangard, 2012,VIN WDD2040021A531285
Pozdrawiam Ryszard
JohnyKosiarka
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2013, o 20:05

Post autor: JohnyKosiarka » 28 gru 2013, o 17:11

W instrukcji jest napisane, ze powinno swiecic na zielono jesli jest gotowe (temperatura, naladowanie aku itd), a na zolto jesli jakies warunki nie sa spelnione (np. wlasnie temperatura). A u mnie zapala sie i po 2-3 sekundach gasnie, po nacisnieciu nic sie nie dzieje. W instrukcji opisane jest to w sposob, ze jest wylaczona manualnie ta funkcja :)

[ Dodano: 2013-12-31, 10:05 ]
Pomoże ktoś? :)
Awatar użytkownika
noc
Ekspert
Posty: 1659
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 17:27
Lokalizacja: Warszawa Drugi sort, kanalia co szanuje konstytucję.

Post autor: noc » 2 sty 2014, o 18:08

Tu http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... GU&cad=rja

I tu http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7178,d.ZGU

System działa po osiągnięciu temperatury silnika, odpowiednim naładowaniu akumulatora i wyłączonej klimatyzacji.
Oczywiście gdy w module silnika nie ma żadnych aktualnych błędów.
Jeżeli mimo wszystkich zachowanych warunków nie działa - zwykle akumulator do wymiany.
Przed wymianą polecam jednak diagnozę na ori sprzęcie MB.
Np:SD Xentry.
Jeszcze nie miałem takiego przypadku.Pewnie zaraz będzie - mrozy.
Śniłem o królewnach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę i piękną Mercedes
małą czarną W168 1,6

Niemal pół wieku pracy przy MB
13 certyfikatów MB Stuttgart
Warsztat W-wa Ursus (22) 6626890

Zwykle tu: http://www.w212.pl/ i tam gdzie MB.
JohnyKosiarka
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2013, o 20:05

Post autor: JohnyKosiarka » 2 sty 2014, o 22:47

No dobra, to jakos ogarne sobie diagnoze na sprzecie, jak nic nie wykarze to bede sie martwil. Ale generalnie gdzies przeczytalem ze da sie manualnie włączyc/wylaczyc ta opcje, tylko nigdzie nie pisze JAK. Myslisz ze na sprzecie diagnostycznym czy jakas kombinacja przyciskow, jak np do ustawienia kolejnego serwisu oleju
Awatar użytkownika
zmichal
Administrator
Posty: 119
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 15:02
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: zmichal » 3 sty 2014, o 14:28

JohnyKosiarka, na przyszłość użyj opcji "szukaj" bo dublujesz tematy :idea:
system-start-stop-eco-vt418.htm
Awatar użytkownika
noc
Ekspert
Posty: 1659
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 17:27
Lokalizacja: Warszawa Drugi sort, kanalia co szanuje konstytucję.

Post autor: noc » 3 sty 2014, o 17:54

JohnyKosiarka pisze:No dobra, to jakos ogarne sobie diagnoze na sprzecie, jak nic nie wykarze to bede sie martwil. Ale generalnie gdzies przeczytalem ze da sie manualnie włączyc/wylaczyc ta opcje, tylko nigdzie nie pisze JAK. Myslisz ze na sprzecie diagnostycznym czy jakas kombinacja przyciskow, jak np do ustawienia kolejnego serwisu oleju
Zapomnij o kombinacjach klawiszy w W204.Już nie te czasy.
Wolno tylko na kierownicy i Audio.
Kilka kombinacji działa, ale więcej popsujesz niż naprawisz.
Śniłem o królewnach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę i piękną Mercedes
małą czarną W168 1,6

Niemal pół wieku pracy przy MB
13 certyfikatów MB Stuttgart
Warsztat W-wa Ursus (22) 6626890

Zwykle tu: http://www.w212.pl/ i tam gdzie MB.
JohnyKosiarka
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2013, o 20:05

Post autor: JohnyKosiarka » 4 sty 2014, o 12:16

Okej, czyli zostaje sprzet diagnostyczny :)
To dzieki bardzo
zulafan
Posty: 10
Rejestracja: 29 paź 2018, o 18:13

Re: Funkcja eco w c200

Post autor: zulafan » 12 sty 2019, o 20:35

Czy udało się jakoś rozwiązać ten problem? Bo mam identyczny!
Odpalam auto, ECO świeci na żółto, a po 3 sekundach gaśnie na zegarach i na przycisku
C220 CDI Coupe W204
VIN: WDD2043021F843566
ktos92
Administrator
Posty: 2508
Rejestracja: 4 paź 2015, o 13:40
Lokalizacja: Galway

Re: Funkcja eco w c200

Post autor: ktos92 » 18 sty 2019, o 10:08

Sprawdź drugi akumulator, znajduje się w bagażniku, koło zapasówki.
W204 C200 CDI BE Sport Edition 125 OM651 2011(Lift Model) //Vin: WDD2040012A607752
W215 CL600 M275 V12 Bi-Turbo 2002(Lift Model) //Vin: WDB2153762A031727
Były:
W204 C180 Kompressor Avantgarde AMG 2008
W203 C180 Classic 2002
zulafan
Posty: 10
Rejestracja: 29 paź 2018, o 18:13

Re: Funkcja eco w c200

Post autor: zulafan » 19 sty 2019, o 00:31

Sprawdziłem. Ma ok 12,8 V
C220 CDI Coupe W204
VIN: WDD2043021F843566
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości