Tempomat w W204 C200 CDI

Moderatorzy: f1sz, majkel84, perzu126, Hamrok

Krzysztof_bb
Posty: 12
Rejestracja: 26 kwie 2013, o 09:42

Tempomat w W204 C200 CDI

Post autor: Krzysztof_bb »

Witam,

od niedawna jestem (prawie w 100%) szczęśliwym posiadaczem W204. Jednak 2 kwestie mnie nurtują:
1. brak tempomatu
2. wrażenie, że oryginalne car-audio idzie jakby zbyt bardzo na basach. Wydaje się, że sprzęt jest całkiem OK ale mam wrażenie, że w Audi (nawet w A4) jst wiele lepiej - jakby bardziej czyściej.

Co do pkt 1.
Niestety od nowości nie było tempomatu, a ze względu na to, że od lat korzystam z tempomatu (nawet jeżdżąc po mieście) to jest to dla mnie priorytet aby wzbogacić gwiazdę o tempomat.
Byłem w serwisie MB (w Bielsku-Białej) i powiedzieli mi (na podstawie nr VIN), że do mojego samochodu producent nie przeiwdział/nie daje możliwości doposażenia go w tempomat. Oferują mi dołożenie innych "gadżetów" ale nie tempomat.
Na allegro są manetki tempomatu - tylko kwestią jest to aby nie tylko zamontować "część" ale ją uruchomić (elektronicznie).

Pytanie - czy rzeczywiście nie ma szans na dołożenie tempomatu??? Bardzo proszę o pomoc - może da się to zrobić poza serwisem??

Co do pkt 2
To się da przeżyć - z tempomatem już nie :-) Nie mam doświadczenia z audio w MB - wiem jednak, że są marki które mają lepsze lub gorsze audio. Wcześniej jeździłem BMW i wiedziałem, że w BMW nie ma co liczyć na fabryczny sprzęt (raczej tragedia). W Audi jest audio na naprawdę super poziomie (kiedyś miałem Allroada - sprzęt lepiej grający niż w innym audiku w którym robiłem zabudowę).
Pytanie więc takie - czy MB ma słabe audio ? Czy warto podmienić głośniki ? Mam z poprzedniego samochodu 16" Morele z wyższej półki - tylko czy warto to zmieniać?

Z góry dziękuję za porady. W szczególności (przede wszystkim!) chodzi mi o możliwość dołożenia tempomatu!
Miodek
Posty: 7
Rejestracja: 12 mar 2013, o 20:51
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Miodek »

Z tempomatem to raczej nic nie da sie zrobić. Sama dzwignia nic nie da bo to jest cały układ elektroniki i nie tylko. Musi to wszstko wspołgrać z przepusticą i hamulcami po za tym informacje są wyświetlane na komputerze w zegrach którego tez pewnie nie masz. Co do audio to faktycznie dzwięk w porównaniu do nowej Audi A4 jest niższej klasy. Jest sporo bassu ale zawsze mozna się pobawić EQ. Jeżeli masz dwudrożne Morele to warto je podmienić. Nie bedzie z tym dużo pracy.
Krzysztof_bb
Posty: 12
Rejestracja: 26 kwie 2013, o 09:42

Post autor: Krzysztof_bb »

Miodek, dzięki za wstępne info! Mam nadzieję, że "wstępne" bo z tym tempomatem martwisz mnie.

Ponad rok temu w golfie V wrzucałem tempomat - wymiana manetek przy kierownicy i "magicy" od komputerów uruchomili tempomat.

Zdaję sobie sprawę, że może być różnica w tym, że nie ma jakichś kabli itd. (nie znam się na tym) - jednak jest to dla mnie tak cenny "gadżet", że nie chciałbym się poddawać i odpuścić temat. Czy jest możliwość rzetelnego sprawdzenia czy na 100% nie da się wrzucić tempomatu? Jeżeli tak to jak/gdzie?


Co do głośników. Mam te:
http://www.audiosklep.pl/morel-elate-5-2-p-2864.html

Więc sa to całkiem dobre głośniki. Tylko "gwizdki" trzeba byłoby by dać w jakieś niestandardowe miejsce - bo w miejsca gdzie są obecne to na 99% nie wejdą.
Co do korektora to się bawiłem i mam już sporo sopranów, a basem zjeżdzałem w dół - mało to daje. I tak dźwięk wydaje się być "przytłumiony".

Czy te głośniki można "wyłącznie" podmienić czy trzeba dorzucić wzmacniacz? Bo jeżeli standardowe radio da radę (nie wiem czy w standardzie jest jakiś wzmacniacz) to może warto na szybko podmienić na te morele.

P.S.
Czy demontaż tapicerki drzwi przednich, w celu podmiany głośników, jest skomplikowany?
Miodek
Posty: 7
Rejestracja: 12 mar 2013, o 20:51
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Miodek »

Głośniki masz na wysokim poziomie. Fabryczne audio posiada fabryczny wzmacniacz. Napewno nie jest to demon mocy wyjscowej ale jest. Na poczatek spróbowalbym podpiać pod instalacje istniejącą i zobaczył jak to gra. One mają 160W rms to bardzo dużo ale być może orginalny wzmacniacz je uciągnie. Co do gwizdków to ja bym próbowal mimo wszystko umieścic je w orgnalnych miejscach. W poprzednim mercedesie to robiłem i po przerobkach trójkątów weszy więc i pewnie tu też się da.
Krzysztof_bb
Posty: 12
Rejestracja: 26 kwie 2013, o 09:42

Post autor: Krzysztof_bb »

Dzięki za odpowiedź.

A więc zachęcony do sprawdzenia jak zadziałają morele - mam pytanie:
jak się zabrać do wymiany głośników. Czy trzeba zdemontować tapicerkę drzwi, a jeżeli tak to w jaki sposób. Chodzi o to, że są czasami w pewnych miejscach mocowania z wkrętami, a czasami na zatrzaski. A nie wiedząc gdzie co jest - można uszkodzić.

W zamian mogę się zrewanżować doradzeniem jak to zrobić w ... BMW :-)

Z góry dziękuję!
Miodek
Posty: 7
Rejestracja: 12 mar 2013, o 20:51
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Miodek »

Otwórz drzwi kucnij od spodu podlokietnika sa 2dziury w ktorych znajduja sie sruby na gwiazdki, wykrecasz je, a reszta trzyma się na kołkach, ja płaskim śrubokrętem podważyłem tapicerką aż wyskoczył 1 od doły a póżniej należy zdecydowanie szarpnąć aby wyskoczyły kolejne
Awatar użytkownika
noc
Ekspert
Posty: 1671
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 17:27
Lokalizacja: Warszawa Drugi sort, kanalia co szanuje konstytucję.

Post autor: noc »

Co do tempomatu - zmień ASO.
Do prawie każdej damy od 1972-5 roku tempomat jest.
Kwestia dźwigni, montażu, posiadania programu generującego kod przyznania dodatkowego wyposażenia (W204) i umiejętności diagnosty.Tempomaty montuję nagminnie.Żadnych problemów.Czasem niestety 24 godziny na wygenerowanie kodu z zaprzyjaźnionych ASO.
Do nowszych nie mam jeszcze generatora, ale dobre ASO zawsze pomoże.Ja w zamian udostępniam inne usługi.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2017, o 09:31 przez noc, łącznie zmieniany 1 raz.
Śniłem o królewnach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę i piękną Mercedes
małą czarną W168 1,6

Niemal pół wieku pracy przy MB
13 certyfikatów MB Stuttgart
Warsztat W-wa Ursus (22) 6626890

Zwykle tu: http://www.w212.pl/ i tam gdzie MB.
Krzysztof_bb
Posty: 12
Rejestracja: 26 kwie 2013, o 09:42

Post autor: Krzysztof_bb »

noc, Witam,

odezwę się w tej sprawie bo zależy mi na tempomacie.

Pzdr
Krzysztof
C200CDI
Awatar użytkownika
christian22
Posty: 217
Rejestracja: 17 lis 2016, o 09:34
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Tempomat w W204 C200 CDI

Post autor: christian22 »

NOC
Dużo czytałem Twoich wypowiedzi i widze ze jesteś kompetentna osoba. Chciałbym wiedzieć czy instalujesz owe tempomaty i jak wygląda to od strony praktycznej i cenowej? W204 1.6 2009r.
Pzdr.
M271.910
piotr-w
Posty: 8
Rejestracja: 30 sty 2017, o 12:04

Re: Tempomat w W204 C200 CDI

Post autor: piotr-w »

Przyjaciele czy ktoś montował lub ma jakieś info. jak sprawdził by się tempomat z podanego linku w w204 2007r
http://allegro.pl/tempomat-uniwersalny- ... 44635.html
Awatar użytkownika
korzen
VIP
Posty: 2737
Rejestracja: 28 wrz 2015, o 10:27
Lokalizacja: Bedzin

Re: Tempomat w W204 C200 CDI

Post autor: korzen »

Ty tak powaznie?? Gdzie niby taka gale upchnac?? Nie no dla mnie to odpada cos takiego...
S204 C200Kompressor Elegance 2008r
WDD2042411F204552
Awatar użytkownika
noc
Ekspert
Posty: 1671
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 17:27
Lokalizacja: Warszawa Drugi sort, kanalia co szanuje konstytucję.

Re: Tempomat w W204 C200 CDI

Post autor: noc »

Założyłem do Sprintera. Działa.
Pzdr.
Śniłem o królewnach i mam cudowną żonę,
śliczną córkę i piękną Mercedes
małą czarną W168 1,6

Niemal pół wieku pracy przy MB
13 certyfikatów MB Stuttgart
Warsztat W-wa Ursus (22) 6626890

Zwykle tu: http://www.w212.pl/ i tam gdzie MB.
ktos92
Posty: 2880
Rejestracja: 4 paź 2015, o 13:40
Lokalizacja: Galway

Re: Tempomat w W204 C200 CDI

Post autor: ktos92 »

piotr-w pisze:Przyjaciele czy ktoś montował lub ma jakieś info. jak sprawdził by się tempomat z podanego linku w w204 2007r
http://allegro.pl/tempomat-uniwersalny- ... 44635.html
Bez żartów :D noc już powiedział wszystko w tej sprawie. Wszystko jest trzeba tylko odpowiednio zakodować :D od całe halo
W204 C200 CDI BE Sport Edition 125 OM651 2011(Lift Model) //Vin: WDD2040012A607752
W215 CL600 M275 V12 Bi-Turbo 2002(Lift Model) //Vin: WDB2153762A031727
Były:
W204 C180 Kompressor Avantgarde AMG 2008
W203 C180 Classic 2002
z_bz
Posty: 25
Rejestracja: 18 cze 2017, o 11:35
Lokalizacja: wwa

Re: Tempomat w W204 C200 CDI

Post autor: z_bz »

Sorry koledzy, że odkopuje, ale czy ktoś może dołożył już w w204 ten tempomat i może podzielić się informacjami nt. montażu? ;)
perzu126
Moderator
Posty: 757
Rejestracja: 12 sty 2016, o 19:23
Lokalizacja: Perzów
Kontakt:

Re: Tempomat w W204 C200 CDI

Post autor: perzu126 »

Ale taniej lub podobnie wyjdzie założyć oryginał u jakiegoś specjalisty od MB niż kupować takie cudo. No i zawsze oryginał to oryginał.
WDB2021211A313360 http://www.w202.pl/viewtopic.php?t=6667&start=0
Obrazek
Na lato: WDB2084441T098123
Obrazek

Obrazek
Paskudny SUV w gnoju: ML420CDI
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości