Wybór samochodu nie przyszedł mi łatwo.. Biorąc pod uwagę, że w pierwszej kolejności biorę pod uwagę tylko coupe to z samochodów które mi się podobają jest tylko A5, BMW E92 oraz Mercedes w204. Jeśli chodzi o Mercedesa, do którego jest mi najbliżej to czytajac przeróżne opinie dot. spalania, awaryjnosci itp wybrałem silnik 2,2cdi. W związku z tym mam do was kilka pytan od których zależy kupno tego samochodu..
Najważniejsze z nich to czy osoba, która zarabia w okolicach 4k+socjal+2 nagrody roczne jest w stanie ten samochód utrzymać... W opiniach ludzi, z którymi trzymam kontakt Mercedesy to najdroższe samochody w utrzymaniu... Jest ktoś w stanie podac mi realne ceny najdroższych napraw w tym samochodzie? Nie chciałbym żeby wymarzone auto przesłaniało mi obraz tego jaki jestem biedny

Następne pytanie to silnik. Jak już pisałem wcześniej wybrałem silnik 2,2cdi (om651) głównie ze względu na spalanie i stosunkowo niska awaryjnosc. Jednak nie jestem osobą która robi tysiące km w trasie ( do pracy mam 30km ) więc nie wiem czy to dobry wybór.. Myślę też o benzynie... Który z silników polecacie i jakie jest realne spalanie?
Kolejne pytanie to skrzynia biegów.... Nigdy nie jeździłem w automacie (chyba że nie swoim) dlatego preferuje Manual. Czytając to forum jednak wielu z was zachwala automat... Czy kupienie manuala mija się z celem?
A teraz budżet... Obecnie ok 50 tys, planowo 60-70 tys pod koniec roku.. Myślę że za taką cenę idzie znaleźć fajny samochód z przebiegiem nie większym niż 150k... Czy kupując samochód w Niemczech jest duża szansa, że nie trafię na takiego z przekręconym licznikiem?
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję i pozdrawiam.