Silniki benzynowe dla mas:
Silniki M271/M272
Link do Normy 229.51
Link do Normy 229.5
Silniki M271 - wersja CGI/M274
Link do Normy 229.5
Do wymiany
M271 - 5.5L
M272 - 8L
Silnik Benzynowy AMG - jedynie dla wybrańców

Silniki M156
Link do Normy 229.5
Do wymiany:
M156 - 8.5L
Pospolite Klekoty - no może oprócz OM642

Silniki OM646/OM651/OM642
Link do Normy 229.51
Do wymiany:
OM646/OM651 - 6.5L
OM642 - 8L
Lista dopuszczonych oleji jest bardzo długa i każdy znajdzie coś na swoją kieszeń. Są na niej nawet nasze polskie produkty typu Lotos.
Drugą sprawą jest pytanie czy można np. przejść z oleju 5w-30 na olej 5w-40 czy też 0W-40. Tak, przeciwskazań nie ma żadnych lecz przed wykonaniem tego zabiego zalecana jest płukanka silnika ponieważ grubość filmu olejowego jest zmieniona, szczególnie ważny jest drugi parametr który jest odpowiedzialny za gęstość oleju w temperaturze roboczej. Mam nadzieje, że ten temat pomoże niektórym użytkownikom wybrać odpowiedni olej. Listy zawierają produkty które możecie używać w silnikach W204 jak i całej reszcie palecie modeli Mercedes-Benz.
Trzecim pytaniem które jest równie popularne co pierwsze

Osobiście wymieniam olej co 8000 km - 10 000 km. Tak robiłem mając W203 samochód przejechał 300 000 km, jeździ dalej i silnik jest zdrowy jak dzwon. W W204 robie to samo.
Kolejnym tematem jest płukanka silnika, czy należy ją wykonać przed wymianą oleju. To zależy od tego co było lane do silnika i jak często. Ja zrobiłem płukanke przy pierwszym serwisie po kupnie. Od tego momentu nie zrobiłem ani razu a wymian oleju miałem już 3-4. Olej wymieniam co 8000 km więc nie widze potrzeby robienia płukanki co wymiane oleju ale taka płukanka od czasu do czasu nie zaszkodzi. Drugą kwestią jest to czy kupiliśmy samochód z silnikiem który jest w tragicznym stanie, po przejściach, zalany jakimś motodoktorem

Dodatkowo można jeszcze zalać jakiś dodatek uszlchatniający/chroniący do oleju np Liqui Moley Ceratec. Należy pamiętać aby zalać 0.5l oleju mniej do silnika i dolać butelke uszlachetniacza w przypadku Liqui Moley Ceratec jest to 0.5l