Elektryczna nagrzewnica ?!

Moderatorzy: f1sz, majkel84, perzu126, Hamrok

kyuba
Posty: 6
Rejestracja: 27 cze 2015, o 12:55
Lokalizacja: Kalisz

Elektryczna nagrzewnica ?!

Post autor: kyuba »

Mam problem tego typu. Od jakiegoś czasy zaczęły falować obroty podczas uruchamiania silnika, na zimnym są bardzo duże skoki podczas uruchamiania (przy wyłączonym całkowicie nadmuchu i AC nie ma tego objawu) i ewentualnie czasami na biegu jałowym niezależnie od temperatury silnika jak stoję gdzieś w korku. Występują przeważnie gdy temperatura wskazywana na zewnątrz jest w przedziale 9-22 stopnie C. Poniżej i powyżej nie ma tych objawów. Testowane wielokrotnie.

Po diagnozie kod błędu: 90B387 - Zakłócenie funkcji elektrycznej nagrzewnicy dodatkowej 1.

Widziałem że kolega Noc pisał, że może być przyczyną niedokręcone łącze:

viewtopic.php?f=10&t=2681&p=25163&hilit=90B387#p25163

Moje pytanie jest następujące, czy w moim modelu występują te bezpieczniki wstępne z przodu ?
No i czy ktoś miał może podobny problem i jak sobie poradził.

Coś takiego pokazuje mi komputer. To jest czujnik przy nagrzewnicy czy przy wentylatorze, ktoś jakieś wskazówki.
Załączniki
przy odpalonej klimie
przy odpalonej klimie
czujnik pokazuje -128
czujnik pokazuje -128
C220 CDI AVANTGARDE 2007
WDD2040081A050398
Awatar użytkownika
cracof
Posty: 252
Rejestracja: 24 kwie 2017, o 08:29

Re: Elektryczna nagrzewnica ?!

Post autor: cracof »

Czy udało Ci się rozwiązać problem? U mnie ten sam błąd z nagrzewnicą :)
W204 220 CDI 170KM, OM646, manual (WDD2040081A023558)
W202 250TD 150KM '96,
ex W124 200D, W124 250TD, W124 E250 20V
kyuba
Posty: 6
Rejestracja: 27 cze 2015, o 12:55
Lokalizacja: Kalisz

Re: Elektryczna nagrzewnica ?!

Post autor: kyuba »

Niestety nie udało się na tą chwilę. Cały czas ta sama sytuacja, zauważyłem że zimą wolniej szyby odparowywał po włączeniu "mocnego" nawiewu na przednią szybę zaraz po wejściu do samochodu z rana i zimniejszym powietrzem niż było to wcześniej.
C220 CDI AVANTGARDE 2007
WDD2040081A050398
lukar505
Posty: 26
Rejestracja: 20 sty 2020, o 18:16

Re: Elektryczna nagrzewnica ?!

Post autor: lukar505 »

U mnie ten sam problem z falowaniem obrotów oraz ten sam błąd nagrzewnicy. Do tej pory nie rozwiązałem problemu.
Ps. Gdzie jest dokładnie to złącze o którym pisał kolega "noc"?
Może jakieś zdjęcie silnika i zaznaczenie tego elementu . Pozdrawiam
kyuba
Posty: 6
Rejestracja: 27 cze 2015, o 12:55
Lokalizacja: Kalisz

Re: Elektryczna nagrzewnica ?!

Post autor: kyuba »

Wydaje mi się że jest to miejsce z lewej strony koło nadkola.
Pod tym jakby przesuwanym (czerwonym) plastikiem co możemy użyć do próby odpalenia przez kable akumulatorowe od innego samochodu.
Tam powinna znajdować się właśnie ta przednia skrzynka prefuzyjna (pod koniec strony prawie jest opis tych bezpieczników) - https://bezpieczniki.net/mercedes-benz- ... i-schemat/

I chyba powinno to wyglądać w ten oto sposób - https://allegro.pl/oferta/mercedes-w204 ... 7015644661

Nie jestem w 100% pewien to tylko tak z mojej dedukcji i tego co czytałem o tym.
C220 CDI AVANTGARDE 2007
WDD2040081A050398
Awatar użytkownika
cracof
Posty: 252
Rejestracja: 24 kwie 2017, o 08:29

Re: Elektryczna nagrzewnica ?!

Post autor: cracof »

Czy wymieniłeś nagrzewnicę na nową?
W204 220 CDI 170KM, OM646, manual (WDD2040081A023558)
W202 250TD 150KM '96,
ex W124 200D, W124 250TD, W124 E250 20V
kyuba
Posty: 6
Rejestracja: 27 cze 2015, o 12:55
Lokalizacja: Kalisz

Re: Elektryczna nagrzewnica ?!

Post autor: kyuba »

Nie, nie wymieniałem jeszcze.
C220 CDI AVANTGARDE 2007
WDD2040081A050398
Xyz
Posty: 12
Rejestracja: 27 kwie 2018, o 15:57

Re: Elektryczna nagrzewnica ?!

Post autor: Xyz »

Rozwiązał ktoś może już problem z błędem 90B387 i podzieli się wskazówkami gdzie szukać?
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość