thepaniq pisze: 8 sty 2021, o 12:33
KROOKOO pisze: 8 sty 2021, o 01:10
Ja mam w204 z tym samym silnikiem z 2007r.
Przez 950 dni wpakowałem w auto ok 16k, mając zaprzyjaźnionego mechanika - specjalistę od MB.
Części są piekielnie drogie.
Nie mam za bardzo porównania do innych aut, ale jeździłem 4 lata w203 i praktycznie nic się nie psuło w tym aucie...
Ale ogólnie auto świetne, bez porównania z nowymi autami nie premium :)
to z ciekawości - co Ty w tym aucie przez te 3 lata zrobiłeś?

ja przez rok (om651), nie licząc 2 kompletów kół i fanaberii, w czystą eksploatację włożyłem może 5 tyś, ale zrobiłem przy tym 20 000km i było tu dużo rzeczy, do których zajrzę najwcześniej za 2-3 lata jeśli w ogóle:
- wymiana oleju przy 228 000 + wszystkie filtry,
- wymiana oleju + filtr przy 238 000 i głośnik przedni lewy w drzwiach H&K,
- wymiana oleju przy 248 000 + hamulce przód, wszystkie płyny eksploatacyjne, olej w skrzyni, wszystkie filtry
- czujnik różnicowy w DPF za jakieś 150zł,
- terkocząca pompa vacuum za kolejne 150zł,
- podstawa filtra paliwa za 350zł,
- poduszki silnika + skrzyni za łącznie 800zł
- dmuchawa nawiewu za 500zł
Ogólnie jak coś jest do robienia to robię, a nie udaję że "cieknie tylko trochę" :)
Z większych wydatków to
Amorki (łożyska, amorki przód, tył, napinacz, rolki, pasek, olej most, osłony, łożyska tył, łożyska przód, łączniki, abs, gumy belki) za 4500,
Wachacze skośne, końcówki kierownicze, poduszka skrzyni, podpora z łożyskiem, łączniki stabilizatora tył, geometria za 2100,
Regeneracja turbo, termostat, przegląd (oleje filtry itp), kolektor + uszczelki za 3500,
A poza tym sporo drobiazgów jak czujnik dpf, żarówki xenonowe, lusterko, nabicia klimy, gniazdo elektryczne w skrzyni + zawór (falowały obroty przed wymianą), zabezpieczenie podłogi (w tym wymiana niektórych blach i srebrnych osłon), przewody hamulcowe tył (zardzewiałe i nie chcieli przeglądu podbić), kamera cofania.
Przeglądy robię co 365 dni za 600 zł (olej MB + filtry, jedne org, inne zamiennik, mój Magik wie które brać te a które tamte).
Ktoś napisał, że może auto ze słabego źródła? Może i tak, ale ogólnie salon polska, serwisowany w ASO do 2014 z przebiegiem 136k (kupiłem w 2018 z przebiegiem 164k), nie bity. Jeżeli na 11 lat auta miałem 7 lat dokumentacji z ASO, to jak znaleźć auto "z dobrego źródła"?
EDIT: Zgubiłem jeszcze sterownik świec żarowych. Kupiłem zamiennik (BERU) za 600 zł i auto pali NIEWIELE lepiej niż na oryginalnym ze spaloną jedną ścieżką. Oryginalny kosztuje 1300 zł (też BERU), ale mimo że producent jest ten sam, to różnica w części z logo Mercedesa jest spora :)
I z ciekawostek mam oryginalny akumulator (14 letni!), który przy -15 z tego tygodnia odpala cyk pyk :)