Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Udało Ci się coś naprawić - opisz to tutaj.

Moderatorzy: f1sz, majkel84, perzu126, Hamrok

Zenit55
Posty: 4
Rejestracja: 5 lip 2021, o 10:21

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: Zenit55 »

Czy ktoś z was ma pliki do kodowania Offline? Koleś z youtube sprzedaje je za 30 dolców. Chętnie dołożę się komuś 'od nas' ;)
lukjur
Posty: 9
Rejestracja: 30 sie 2023, o 13:45

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: lukjur »

co chcesz kodować offline? O jakich plikach mówisz
Zenit55
Posty: 4
Rejestracja: 5 lip 2021, o 10:21

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: Zenit55 »

lukjur pisze: 12 paź 2023, o 12:22 co chcesz kodować offline? O jakich plikach mówisz
Mówię o tych plikach: https://youtu.be/acw3aLuViQI?si=Rv8Qsw1Sk9_sCHod
lukjur
Posty: 9
Rejestracja: 30 sie 2023, o 13:45

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: lukjur »

ja mam program do offline online, ale czy dziala to nie wiem.Nie kodowałem nic w aucie ,raczej uzywam sporadycznie.
Hamrok
Moderator
Posty: 174
Rejestracja: 27 mar 2019, o 15:04

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: Hamrok »

Zenit55 pisze: 12 paź 2023, o 13:10
lukjur pisze: 12 paź 2023, o 12:22 co chcesz kodować offline? O jakich plikach mówisz
Mówię o tych plikach: https://youtu.be/acw3aLuViQI?si=Rv8Qsw1Sk9_sCHod
Te pliki są dostępne za darmo na mhh. Nie służą do kodowania tylko do flashowania sterowników przez DAS w trybie offline.
Dodatkowo potrzebne jest iso z flashami, ale to zależy już od wersji Xentry - da się znaleźć na necie.
Napisz do mnie na PW jaką wersje Xentry masz, bo ten mod zależy od wersji zainstalowanego Xentry - potrzebujesz też mod aktywujący w204 w starym DAS.
GLK 350 4Matic
xzstr
Posty: 3
Rejestracja: 16 paź 2023, o 22:18

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: xzstr »

Witam,

W mojej wersji Xentry 12/2022 po wybraniu openport 2.0 ukazuje się ekran z "Enter Product Name..". W rezultacie nie mogę uruchomić Xentry. Czy ktoś może miał podobny problem?

Pozdrawiam
Załączniki
5DFACCA8-2307-4D22-BAB9-AFFC885AE400.jpeg
lukjur
Posty: 9
Rejestracja: 30 sie 2023, o 13:45

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: lukjur »

to jest key gen. Dlaczego sie uruchamia key gen ? Włącz CONFIG ASSIST i sprawdź czy masz poprawny startkey xentry.
xzstr
Posty: 3
Rejestracja: 16 paź 2023, o 22:18

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: xzstr »

StartKey wydaje się być okej. Jeżeli chodzi o keygen, to w keygenie jakby trochę inne jednak to okienko jest. Jedyne co wygląda jak by miało ochotę zadziałać to xentry truck, ale tam z kolei pojawia się błąd 2221-45.
Załączniki
2270A4AC-6033-4A71-B57E-E228D9D7B807.jpeg
xzstr
Posty: 3
Rejestracja: 16 paź 2023, o 22:18

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: xzstr »

Problem z uruchomieniem Zentry rozwiązany przez przyjaciela z dalekiej Azji. Przyjaciel zdalnie podłączył się do kompa i wkleił w wyskakujące okienko klucz który wygenerował u siebie i ruszyło. Co do samego interfejsu na razie bez powodzenia w diagnozie w211(2013) (DAS) i x156(2016) (Xentry). Po uruchomieniu ręcznie trzeba wprowadzać VIN i napięcie akumulatora i wydaje się że nie łączy się z żadnym modułem w aucie. Czy ktoś zaobserwował podobne zachowanie? Jest jakiś sposób na przetestowanie połączenia?
lukjur
Posty: 9
Rejestracja: 30 sie 2023, o 13:45

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: lukjur »

w DAS zawsze trzeba wpisywać VIN lub wybrać model auta ręcznie.

Wpisał nowy start key do config assist ? tylko po co skoro startkey był wpisany ?
Hamrok
Moderator
Posty: 174
Rejestracja: 27 mar 2019, o 15:04

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: Hamrok »

xzstr pisze: 17 paź 2023, o 17:05 Po uruchomieniu ręcznie trzeba wprowadzać VIN i napięcie akumulatora i wydaje się że nie łączy się z żadnym modułem w aucie. Czy ktoś zaobserwował podobne zachowanie? Jest jakiś sposób na przetestowanie połączenia?
Jaki masz interfejs - kupiłeś na pewno wersje "full chip"? Bo są też sprzedawane jakieś okrojone i są z nimi problemy.
Drugie pytanie - sam instalowałeś xentry czy skorzystałeś z gotowego obrazu?
GLK 350 4Matic
siwy9911
Posty: 3
Rejestracja: 25 sty 2022, o 11:15

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: siwy9911 »

do kodowania Offline trzeba pliki o nazwie SD FLASH, mam je i zajmują 250gb ale jak ktoś ma pełny zestaw programów do obsługi mercedesow to całość zajmuje 700gb i tu sie kłania 1tb dysk ssd
piranha19
Posty: 8
Rejestracja: 12 sie 2023, o 14:50

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: piranha19 »

Witam, czy interfejs z tego linku będzie odpowiedni do zmiany języka na PL(licznik,radio), stopni F na C itp? W204 2013r
https://pl.aliexpress.com/item/10050053 ... df33e86bc2
Czy np kupijac sam interfejs openport i pobierając xentry passtru wyjdzie na to samo tylko taniej?
Hamrok
Moderator
Posty: 174
Rejestracja: 27 mar 2019, o 15:04

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: Hamrok »

Wystarczy sam interfejs, ważne żeby była to wersja "full chip" - xentry można znaleźć w necie bez problemu.
Na aliexpress sam interfejs można znaleźć za niecałe 100zł.
GLK 350 4Matic
piranha19
Posty: 8
Rejestracja: 12 sie 2023, o 14:50

Re: Xentry Pass Thru + OpenPort 2.0 \ Mini-VCI J2534 (tania alternatywa SD)

Post autor: piranha19 »

Interfejs dotarł, skonfigurowałem sobie to z Vediamo 4.02. Język w zegarach zmieniony. Jak zmienić stopnie F to C na zegarach, szukam i nie mogę namierzyć w którym systemie to jest(łączę się przez IC204)
Próbowałem także zmienić język w radio, próbowałem połączyć się przez HU45, ale wyskakuje :"CAESAR:SlaveInterface Pass Thru:unknown error".
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
Edit: Udało się, po przez menu ukryte radia.
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość